Rezolvarea problemelor (petele,descoaserea)
Petele de sange
In cazul cand v-ati impuns la deget si o picatura de sange a ajuns pe broderia voastra, tot ce trebuie sa faceti este sa – inmuiati o bucata de fir de culoare alba in saliva si sa stergeti bine pata. Acest lucru intr-adevar va va ajuta sa scoateti pata. Mai ramane sa clatiti panza cu sapun in apa rece. In mod ideal acest lucru trebuie facut imediat, in asa fel sansele pentru reusita sunt cele mai mari. In cazul cand totusi a ramas o urma mica, folositi imaginatia voastra artistica, pentru a ascunde pata sub cateva cusaturi neobisnuite sau decorative.
Fire, rezistente la decolorare
Majoritatea producatorilor de fire mouline, de obicei, garanteaza ca produsele lor nu se decoloreaza la temperatura de 95 grade C. Insa multe fire ieftine, sau vopsite manual se pot decolora in starea umeda. Daca firele voastre isi pierd culoarea la spalat, cel mai bun sfat pe care il putem da – imediat clatiti broderia in apa rece pana cand apa nu se mai coloreaza, apoi lasati-o la inmuiere. Nu dati timp broderiei sa se usuce, pana cand nu veti stie ce aveti de facut. Firele de culoare rosie se decoloreaza cel mai des. Pentru a evita dezamagirile la spalarea lucrarii, spalati firele inainte de a incepe a coase. Daca nu stiti sigur ca firele se decoloreaza sau nu, faceti un simplu test: puneti bucati de fire mouline intre straturile unei panze umede si lasati-le sa se usuce pe noapte sub greutate. Daca pe panza apar pete, inseamna ca firele se decoloreaza si este mai bine sa nu spalati lucrarea cusuta cu aceste fire.
Descoaserea
Descoaserea unor portiuni cusute ale broderiei (goblenului) – este una din acele mici neplaceri, cu care, cel mai probabil, s-a intalnit fiecare broderita: cat de bine nu ai verifica iar si iar in timpul lucrului, din cand in cand fiecaruia tot ii mai scapa cate o greseala. Nu exista o regula clara cum trebuie descusute punctele, cel mai important este sa aveti multaaaa rabdare! Straduiti-va cat mai putin sa folositi uneltele pentru descoasere – cateodata fac mai mult rau, decat bine. O singura miscare gresita si in panza a aparut o gaura, pe care este mult mai greu s-o camuflezi, decat sa descosi cateva puncte. Sfatul nostru este sa va cumparati cateva perechi de foarfece speciale – starci, taisul carora este facut in asa fel, cat el sa lunece pe panza, dar nu s-o impunga. Cea mai simpla metoda de descoasere – sa faceti taieturile pe partea din fata a broderiei si apoi sa scoateti resturile firelor pe verso. penseta este la fel un instrument necesar, ea ajuta sa desfacem cusaturile incrucisate. La fel este binevenit si un rulou cu scotch: bucatile din banda lipitoare va ajuta sa scoateti de pe panza puful, sau bucati mici de fire.
Carligele
Capetele neprinse ale firelor se pot prinde usor cu un ochi. Luati in fir de cusut si il puneti in doua, la unul din varfuri se formeaza un ochi, cele 2 capete libere le treceti prin urechea acului. Apoi treceti acul prin cusaturile din partea verso a broderiei. Treceti si firul-problema prin ochiul atei de cusut si prindeti-l in asa fel de firele cusute din partea verso a broderiei (goblenului).