In procesul de coasere a goblenului sau broderiei in cruce se intampla uneori si accidente, aparent ireparabile. Dar nu intrati in panica. In cele mai multe cazuri, puteti gasi solutia si corecta greseala.

Va atinge pisica cu gheara ei dragostoasa goblenul si va va face o gaura in el, sau din greseala ati taiati voi panza cu foarfecele – aparitia unei gauri in panza inca nu inseamna ca broderia merita aruncata la gunoi! Rupturile mici se pot foarte simplu repara cusand sub ele o bucata de panza de acelasi fel.

Cum carpim gaurile?

1. Ne-am pricopsit cu o gaura simpla in panza Aida. Taiem atent atele din jurul gaurii. Straduiti-va sa nu taiati dupa structura panzei, deoarece in acest caz, dupa reparatia greselii pe panza se va forma o denivelare vizibila. (Se recomanda sa fie gaura rotunda, sau ovala).

2.Taiati o bucata de panza Aida cel putin cu cate un centimetru mai mare in toate partile de la marginea gaurei si o insailati pe partea verso a panzei cu gaura, potrivind foarte atent firele si gaurile panzei. Daca faceti totul corect dupa aceasta carpeala gaura devine aproape invizibila. Aceasta procedura este mai bine de facut sub lupa!

3.Mai departe coaseti portiunea data ca de obicei. Incepeti coaserea randurilor din afara gaurii, apoi si randurile cu gaura. Cand broderia va fi gata, scoateti atent firele de la insailat si cu atentie taiati pe verso marginile panzei insailate, care au ramas necusute.

In cazul in care gaura este situata intr-o zona care nu va fi acoperita cu cusaturi, ar trebui sa alegeti un fir de aceeasi culoare ca si panza, si fie, din partea verso faceti o impletitura din fire in cruce ca si pe panza in sus si in jos, sau ca inisailati o bucata de aceeasi panza sub gaura cum a fost descris in punctul 2 de mai sus sau cum vedeti in imagine. Este posibil ca unele lucrari nu vor arata bine, daca se va coase aceasta portiune cu fire mouline de culoare alba.
Desigur, nu in fiecare caz, aceasta metoda poate ajuta. Principalul lucru este sa nu va grabiti si sa nu renuntati la broderiea la care ati depus mult efort, timp si bani. Incercati pe internet si forumuri de a gasi acele persone care s-au confruntat cu o problema similara. Nu aruncati opera sa intr-un moment de dezamagire. La urma urmei, poate, dupa un timp va va veni in minte o modalitate de a repara, dar va fi imposibil de a o face.