Tot mai multa lume devine interesata de obiecte cusute cu margelute. Se cos icoane, tablouri, dar si imbracamintea cusuta cu margele arata spectaculos. Putem coase cu margele si alte obiecte vestimentare si accesorii – portmoneu, geanta, rucsac, rochie. Aici despre Materiale si instrumente pentru beadwork

broderie cu margele

Cum se face acest lucru?

Fixarea unei singure margelute (des. 1)
Margeaua poate fi prinsa printr-o simpla cusatura de material,  insa puteti utiliza si o mergeluta mai mica pentru a obtine o mica coloana. In locu margelutei de desubt puteti folosi paiete. Pentru o coloana mai cu volum se poate coase o colona din 2 sau mai multe margelute. Foarte frumos se privesc margelutele de diferite culori si dimensiuni, cusute separat una langa alta.  Ele pot fi plasate in interiorul unui contur metalic, in mijocul unui contur cusut cu margele de contrast  sau pot fi imprastiate haotic pe  panza, creand pete luminoase pe broderie.

Prima metoda – Cusatura „inaintea acului” – este atunci, cand  margeaua este prinsa cu ata la fiecare impunsatura de ac pe fata materialului. Aceasta cusatura este familiara pentru noi de la lectiile de munca de la scoala. De ce sa n-o folosim la decorarea cu margele? Scoateti varful acului pe partea din fata a materialului, agatati cu el o margea apoi treceti acul prin tesatura cat mai aproape de margea. Din nou, scoateti acul pe partea din fata, facand o mica cusatura pe partea din dos a materialului si agatati din nou o alta margea. (des.2)

Metoda a doua – Cusatura „in urma acului” , in care margelutele vor fi asezate mai strans una de alta si cusatura va fi mai deasa. Aceasta cusatura se aseamana cu cea „inaintea acului”, dar s cu cusatura fixata – voi coordonati distanta dintre margelute. Daca doriti oca broderia sa fie cat mai densa si margelutele sa fie ordonate in linie dreapta, dupa terminarea liniei mai treci inapoi cu ata prin toate margelele odata. (des.3)

Metoda a trea – Cusatura „Punct plin plat”, este folosita pentru a acoperi cu margele o suprafata mare. Se coase ca si in cazul brodatului cu pas punct plin plat, la fiecare impunsatura de ac pe fata se iau pe ac cateva margelute odata. (des.4)

Metoda a patra – „Cusatura cu fixare”, este folosita pentru a coase margelele in sirag. In aceste scop margelele sunt insirate pe un fir de ata special pentru margele (firul folosit pentru undite nu se recomanda). Ambele capete sunt fixate. Pe tesatura se face cu creionul sau creta conturul desenului. Apoi se intinde pe contur firul cu margele fixat pe tesatura cu ace de croitorie. Mai apoi peste o margea sau doua firul cu margele se prinde de tesatura cu cusaturi perpendiculare firului de margele. (des.5)

Mai departe: Alte cusaturi cu margele (beadwork)Cusutul cu pietre si margele decorative (Master class)Cusatura cu margele curbata (Master class)Cusatura cu margele liniara (Master class).